Frontpage
Biel Sales Llàtzer Méndez Fede Campos
Tomeu Rubí Toni Bestard Toni Pons


NOTICIAS, 26 de Julio de 2006

(Texto, y Fotos)
"CRONICA NEGRA"


NOTICIAS, 21 de Julio de 2006

(Texto, y Fotos)
"EL GRUPO EXPEDICIONARIO MALLORQUÍN AL BROAD PEAK – HIMALAYA REGRESA TRAS HABER LLEGADO CON ÉXITO AL CAMPAMENTO III (7.200 METROS)"


Prensa de Martes, 18 de Julio de 2006

Diario de Mallorca
"La expedición al Broad Peak (8.047) desiste
en su intento de hacer cima por falta de tiempo"



Prensa de Sábado, 15 de Julio de 2006

Diario de Mallorca
"Las nevadas ponen en peligro el asalto al Broad Peak"


Prensa de Viernes, 14 de Julio de 2006

Diario de Mallorca
"Los mallorquines intentarán mañana el asalto al Broad Peak"


NOTICIAS VÍA SATÉLITE, 11 de Julio de 2006

(Texto, Fotos y Crónicas)
"La EXPEDICIÓn mallorquina AL BROAD PEAK – HIMALAYA llega al campamento III (7.200 METROS)"


NOTICIAS VÍA SATÉLITE, 22 de Junio de 2006

(Texto, Fotos y Audio)
"NUESTRO COMPAÑERO TOMEU RUBÍ, DE LA EXPEDICIÓN MALLORQUINA AL BROAD PEAK LLEGAN AL CAMPAMENTO BASE (4.900 METROS)"


Prensa de Domingo, 11 de Junio de 2006

Última Hora
"Gran reto"

Prensa de Lunes, 05 de Junio de 2006

Diario de Mallorca
"El tercer ocho mil"


ÍNDEX

-Justificació..............................................................................

-Objectius...................................................................................

-Explicació de l’activitat

    *Per què un vuit mil?............................................................

    *On està el Broad Peak?.....................................................

    *Pas a pas cap el Broad Peak.............................................

 -Temporalització.......................................................................

-Recursos

     *Humans................................................................................

     *Materials.............................................................................

     *Pressupost..........................................................................

-Telèfons de contacte.............................................................

 

JUSTIFICACIÓ

En Llàtzer, un dels components de la present expedició, ens reuneix un dia per tal de fer-nos una proposta tan engrescadora com ambiciosa: posar-se en feina per tal d’organitzar el que serà el nostre primer contacte (i esperem que no sigui l’últim) amb una de les 14 muntanyes més altes del món.

A tots ens va seduir la proposta, ja que en un moment o l’altre a tots ens havia passat pel cap intentar una fita d’aquestes dimensions, però teníem molt clar que els esforços individuals a realitzar eren d’una important magnitud i per aquest motiu decidírem deixar un temps prudencial de reflexió personal i grupal, just abans d’engrescar-nos una mica més.

Després d’aquest procés de reflexió podem dir que va ser molt encertat per dos motius; en primer lloc perquè va ser una injecció d’energia interna i en segon lloc perquè poguérem aclarir entre tots una mica allò que més ens preocupava:

-Quina de les 14 muntanyes més altes de 8000 metres?

Ens posàrem en contacte amb alguns dels millors alpinistes d’Espanya, aprofitàrem els consells de tots ells però especialment els de n’Òscar Cadiac. N’Òscar no ho va dubtar, de cop ens va dir un nom: Broad Peak (8047m). Els motius eren molt clars: és una de les muntanyes de més de 8000 metres menys massificades, té una ruta molt bona per iniciar-se en aquest tipus de muntanyes i principalment perquè podríem ser la primera expedició de mallorquins en trepitjar aquest immens paratge natural.

Per aquests i altres importants arguments ens vàrem il·lusionar amb el Broad Peak i des d’aquell moment circulen diàriament per dins nosaltres  un grapat de noms, imatges, sentiments, etc. que esperem que aviat siguin tan vius i reals com l’estimació que tenim a la nostra terra.

-Qui forma part de l’expedició?

Ben real és que aquesta fou una de les qüestions més importants que se’ns passà pel cap a tots i a la qual es va dedicar un temps important de reflexió. Cal tenir en compte que en una activitat d’aquesta envergadura cal ser un equip i qui millor que els amics d’oci per integrar-lo! Podem dir que som un equip al haver compartit molts de moments d’activitats lúdico-esportives, ens coneixem a la perfecció i el més important és que sabem com respon cada un de nosaltres davant situacions adverses com poden ser les que ens esperen al Broad Peak.

Els membres de l’expedició som: en Llàtzer Méndez de Felanitx,en Federico Campos de Porreres, en Tomeu Rubí, en Biel Sales, en Toni Bestard i en Toni Pons de Binissalem. Dir que de moment no descartem la possibilitat d’aprofitar l’experiència d’algun company més per dur endavant aquesta fita.

Tal vegada aquests noms no diguin massa però el que ens agradaria mencionar és el contacte previ de tots nosaltres amb les muntanyes del nostre arxipèlag. Tots fem excursions i passejades principalment per la Serra de Tramuntana, pujant molts dels seus cims. A més d’escalar i

descendir molts dels torrents que serpentegen per dins la Serra solem entrar dins alguns dels avencs i coves existents a la nostra illa.

        Dir que també hem tingut l’oportunitat de sortir a fer muntanya més enllà de les costes de Mallorca, a diferents serralades de la Península Ibèrica com l´Aneto(3.375 m) i el Monte Perdido (3.355 m) al Pirineus i el Mulhacén(3.428 m) i el Veleta (3.427 m) a Sierra Nevada, entre d’altres.

I el més destacat per l’experiència que ens aporta en l’alta muntanya han estat les sortides realitzades en diferents ocasions fora de les nostres fronteres, és aquí on aconseguim part dels coneixements necessaris per afrontar l’ascens a una muntanya d’aquesta envergadura.

Algunes d’aquestes són:

-Alps (francesos,suïssos)

        ·Mont Blanc                  (4.807 m)

        ·Mont Maudit                       (4.465 m)

        ·Cerví …                                (4.478 m)

 

-Serralada de l´Atles (Marroc)

        ·Toubkal                                 (4.160 m)

        ·Ras                                        (4.083 m)

                       ·Ouanoucrim …                        (4.100 m)

 

-Tanzània

        ·Mount Meru                          (4.566 m)

        ·Kilimanjaro (Kibo)                 (5.895 m)

 

-Kenya

        ·Mount Kenya (Lenana)            (4.985 m)

 

-Serralada de l´Andes (Xile,Argentina)

        ·Volcà del Tupungatito            (5.380 m)

        ·Aconcagua                             (6.962 m)



OBJECTIUS

Ascendir al Broad Peak de 8047 m, en estil alpí, sense emprar portadors d’altura ni oxigen, a través de la ruta normal de la cara sud-oest.

Objectius específics:

-        Assolir un repte esportiu d’alt nivell on és de primera necessitat realitzar un extraordinari esforç físic i psíquic.

-        Mantenir comunicació via satèl·lit (telefònica i Internet) amb els mitjans de comunicació autonòmics per tal de difondre informació escrita i/o gràfica del dia a dia de l’expedició.

-        Elaborar un muntatge audiovisual i/o presentació multimèdia sobre l’expedició, que en el futur podrà ser projectada en centres escolars, culturals o esportius de la nostra comunitat.

-        Apropar als ciutadans de la nostra comunitat, especialment a nins/es i adolescents, una manera diferent de fer esport com és l’alpinisme.

-        Difondre l’experiència viscuda a Pakistan, un país on la cultura, costums, recursos i religió són tan diferents de la nostra.

 

RENTABILITAT PELS COL·LABORADORS

 

El fet de col·laborar amb el present projecte implica que la vostra empresa dóna suport a una activitat esportiva d’alt nivell i a més li permet obtenir una sèrie de beneficis com:

*Ser mencionat en diferents mitjans autonòmics de premsa escrita, ràdio i televisió.

*Ser nombrat en tots les projeccions dels audiovisuals elaborats de la present expedició i a més a tots els cartells informatius.

*Disposar d’una còpia de l’audiovisual elaborat.

*Tenir al seu abast fotografies exclusives de l’expedició al Broad Peak.

*Donar una mà als esportistes mallorquins per tal d’aconseguir una important fita alpinística de l’esport illenc.

 


PER QUÈ UN VUIT MIL?

La gent que no està familiaritzada amb l’esport de muntanya sempre ens planteja la mateixa qüestió: per què pugeu muntanyes?. I la nostra resposta sempre és molt clara, com diu Edmund Hillary “Perquè són allà”. I en aquest cas: per què un vuit mil? I què significa pujar a un vuit mil?.

Per nosaltres la idea de pujar a un vuit mil, de pujar les 14 muntanyes de més de 8000 metres o de pujar a l’Everest (8848 m) no significa el final, no és dir ja ho he fet tot, és una fita, un objectiu a aconseguir.

Per nosaltres anar al Broad Peak és intentar pujar a una muntanya amb unes condicions úniques d’altura, climatologia, falta d’oxigen, temperatures extremes i amb una orografia espectacular, sense oblidar-nos del fet d’anar a un país amb una cultura, tradicions, manera de viure i de fer les coses molt diferent del que estam acostumats.

No es pot oblidar que per l’ascensió a un vuit mil cal estar en bona forma física, evidentment, perquè l’esforç físic que et demana una muntanya com el Broad Peak és molt gran, per això cal dur a terme una bona preparació física. Molt important també és el factor psicològic, llargues convivències dins espais reduïts, mal dormir, mal menjar, enyorança, molt de

cansament, la falta d’oxigen que et lleva les forces i les ganes de fer el que sigui i com no, la barrera dels 8000 metres on es diu que la vida és impossible degut a la manca d’oxigen.

Per tot això i moltes altres raons que ara i aquí no ens vénen al cap o que no es poden explicar amb paraules, és pel que ens hem embarcat en aquesta “aventura”; Expedició BROAD PEAK 8047 (2006)

ON ESTÀ EL BROAD PEAK?

El Broad Peak està situat al nord d´Islamabad, capital de Pakistan, forma part de la serra del Karacorum on hi ha altres vuit mils: el  K2 de 8.611 m, el Nanga Parbat de 8.125 m, el Gasherbrum I de 8.068 m i el Gasherbrum II de 8.035 m. A la vegada forma part de la serralada de l´Himalaia.

El Karakorum, que etimològicament significa "Pedres Negres", s’alça a uns 1500 km de l’oceà Índic, on conflueixen les fronteres del Pakistan, la Xina, l´Afganistan i l’Índia, per bé que la gran majoria de la seva superfície, d’uns 480 km de llargària per 250 d’amplària, ocupa territori pakistanès.

Durant segles aquestes estretes i profundes valls han acollit pobles que han desenvolupat una cultura peculiar sense quasi contacte amb l’exterior. Aquest aïllament ha donat lloc a una fantàstica diversitat lingüística, així com una gran varietat de formes de vida.

En cap altre lloc del planeta s’alça tal nombre d’altes muntanyes en un espai tan reduït. Cinc dels seus pics superen els vuit mil metres d’altitud. Més d’un centenar en superen els set mil i a les centenars de muntanyes que superen el sis mil metres ni tan sols se’ls ha donat nom. En cap altre lloc de la Terra, fora de les regions polars i les seves zones d’influència, existeixen glaceres tan extenses i espectaculars com les que vessen sobre les valls del Karakorum.

PAS A PAS CAP AL BROAD PEAK

De Mallorca a dalt del Broad Peak hi ha un bon què fer. Tenint en compte que sempre hi pot haver alguns canvis de darrer moment passem a contar-vos una mica quins seran els passos a seguir.

Sortim des de Palma en direcció a Barcelona i d’allà a Islamabad. Una vegada arribats a Islamabad i fets tots els tràmits pertinents en quan a permisos, realitzarem les compres de menjar i altres coses que siguin

 necessàries. Un cop acabats tots aquests requeriments ens posarem en marxa en direcció a Skardu i d’allà a Ascole.

Una vegada a Ascole deixarem els medis de locomoció a motor i començarà de debò l’aproximació al Broad Peak. Començarem a caminar en direcció a la Glacera del Baltoro pel que pujarem a Concòrdia, punt on conflueixen algunes glaceres. Des d’aquest punt agafarem direcció nord fins que arribarem al Campament Base (CB) situat a 5.500 m; tot això ens durarà uns 8 o 9 dies.

Quan ja estem instal·lats al CB ens tocarà la part més dura de  l’aclimatació i, en part, també de l’expedició ja que haurem d’anar equipant la ruta amb cordes fixes i muntant els diferents campaments d’altura. Les primeres jornades les dedicarem a fer caminades per les rodalies del CB i pot ser fins i tot arribem al CB del K2 que està a unes dues hores de camí. Ja ben aclimatats a aquest indret comença la tasca de debò, i si tot va bé anirà de la següent manera:

 

Ø     Des del CB pujarem al camp I (CI) a 6.000 m. Allà hi muntarem el campament que consistirà en tres tendes per dues persones cadascuna, i serà a dins aquestes tendes on deixarem un petit aprovisionament de menjar i gas pels fogonets. En acabar aquestes tasques tornarem a baixar al CB.

Ø     Descansarem un dia.

Ø     Tornarem a la feina. Pujarem a instal·lar el camp II (CII) a 6.500 m. on també hi deixarem tres tendes, menjar i gas. En acabar el muntatge baixarem al CI a dormir.

Ø     Al matí següent baixarem al CB. Descansarem i prepararem les coses que necessitem pel muntatge del camp III (CIII) a 7.200 m.

Ø     Des del CB partirem en direcció al CII per passar-hi la nit.

Ø     Al dia següent pujarem a plantar el CIII que serà només de dues tendes, i com cada vegada una mica de menjar i gas. Un cop tot a punt baixarem per dormir al CI.

Ø     Dedicarem el dia a baixar des del CI al CB.

Ø     Ja per acabar la part de l’aclimatació dir que tornarem al CII a passar una nit.

Ø     Al matí següent pujarem a fer un reconeixement de la ruta per damunt el CIII i després quedarem a dormir allà.

Ø     Després d’haver dormit al CIII baixarem fins al CB

En total seran entre 12  i 14 dies.

Després d’haver acabat l’aclimatació i el muntatge de les cordes fixes a la ruta descansarem entre 3 i 4 dies per recuperar forces, prepararem tot el necessari per l’atac que ens durarà de 6 a 8 dies. Anirem pujant i passant una nit a cada un dels  campaments d’altura i des del CIII

pujarem, si tot va bé, al cim del Broad Peak. Tornant del cim quedarem al CIII a passar-hi la nit i d’allà baixarem al CI a passar-hi una altra nit i

finalment agafarem camí en direcció al CB. Si tot va segons el previst desmuntarem tots els camps i les cordes en la mateixa baixada, sinó

tornarem a pujar uns dies després per deixar el lloc tal i com estava o si podem un poc millor.

Un cop desmuntat el CB tornarem per la Glacera del Baltoro fins a Ascole i agafarem transport motoritzat fins Islamabad, i d’allà cap a Mallorca que és segur que ja ens enyorarem una mica.

   

Des de que comença l’aproximació fins  el moment en que es

trepitja el cim hi ha un bon que fer.    

TEMPORALITZACIÓ

           Seran uns 52 dies en total,des del dimecres 7 de juny al divendres 28 de juliol de 2006. Aquestes dates poden sofrir petites variacions depenent de la disponibilitat dels vols.

            El calendari previst és el següent:

Dia   7/6:               Palma/Barcelona/Islamabad

Dia   8/6:              Arribada a Islamabad

Dia   9/6:              Gestions a Islamabad(Oficina de turisme,…)

Dia 10/6:               Islamabad – Chilas en minibús

Dia 11/6:               Chilas – Skardú en minibús

Dies12-13/6:         Skardú. Per fer els darrers preparatius

Dia 14/6:               Skardú – Askole (3.100 m) en vehicles 4X4

Dia 15/6:               Jula – Paiju (3.500 m)

Dia 16/6:               Dia de descans i aclimatació a Paiju

Dia 17/6:               Paiju – Urdukas (3.500 m)

Dia 18/6:               Urdukas – Goro II (4.500 m)

Dia 19/6:               Goro – Concordia (4.700 m)

Dia 20/6:               Concordia – Camp Base del Broad Peak (5.500 m)

Del 21/6 al 18/7    Ascensió al Broad Peak (8.046 m)

Dia 19/7                CB Broad Peak – Goro II

Dia 20/7                Goro II – Urdukas

Dia 21/7                Urdukas – Paiju

Dia 22/7                Paiju – Koropnon

Dia 23/7                Koropnon – Askole – Skardú

Dia 24/7                Skardú – Chilas

Dia 25/7                Chilas – Islamabad

Dia 26/7                Islamabad

Dia 27/7                Islamabad – Barcelona - Palma

Dia 28/7                Arribada a Palma

RECURSOS

·        HUMANS

-Sis expedicionaris

-Tècnic comunicacions

-Oficial d’enllaç

-Portadors

-Cuiner i ajudants

 

·        MATERIALS

-serveis contractats:

         *Vols Palma, Barcelona, Islamabad. Anada i tornada

         *Trasllats:

                      +Aeroport, hotel. Anada i tornada

                      +Islamabad, Chilas, Skardù. Anada i tornada 

          *Allotjaments:

                      + 4 nits hotel a Islamabad

                      + 2 nits hotel a Chilas

                      + 3 nits hotel a Skardù  

                      + 20 nits als campaments de l’aproximació 

                      + Totes les nits que passem al CB. del 21/6 al 18/7

           *Material:

                      +Tendes fins al CB.

                      +Tenda menjador fins al CB.

                      +Tenda WC fins al CB.

            *Menjar:

                       +Tot el necessari fins al CB. exceptuant a Islamabad   

 

-Material comú per part dels expedicionaris:

           *Fungible:

                      +Menjar per els campaments d’altura

                      +Gas pels fogonets

                      +Pastilles potabilitzadores per l’aigua

                      +Farmaciola

            *No fungible:

                       +Sis tendes per muntar als campaments d’altura

                       +Sis fogonets

                       +Cordes i ancoratges (Pitons de gel, estaques...)

                       +Ordinador portàtil

                       +Telèfon via satèl·lit

                       +Material fotogràfic i de vídeo

          -Material personal per part de cada un dels expedicionaris:

                        *Roba:

                                 +Roba interior tèrmica

                                 +Folres polars (jerseis, pantalons, guants)

                                 +Granota, manyoples i peücs de plomes

                                 +2 sacs de dormir de plomes

                                 +Calcetins expedició 

                                 +Gorra, passamuntanyes i guants de llana

                       +Botes de muntanya i d’expedició

                *Específic:

                       +Arnès

                       +Puny

                       +Descensor

                       +Bagues

                       +Piolet

                       +Grampons

                       +Pals telescòpics

                       +Casc

                 *Altres:

                       +Bossa de gras dimensions “petate”

                       +Motxilla de portatge

                       +Motxilla d’atac

                       +Funda bivac

Ja per acabar amb aquest apartat de material cal dir que l’ascensió que ens proposem dur a terme exigeix material tècnic de gran qualitat, per tal que sigui eficaç en les extremes condicions d’alta muntanya: cordes hidròfugues, cargols de titani,...

També les baixes temperatures fan  imprescindible l’ús de peces de roba  que proporcionen el màxim aïllament tèrmic, tals com granotes de ploma, botes d’expedició, tendes isotèrmiques i aliments liofilitzats de fàcil transport i gran aportament calòric.

A més d’aquest equip específic s’ha d’afegir una infinitat d’elements necessaris per a la permanència en la muntanya durant aquest període de temps tan prolongat.

A més de tot aquest llistat de material, que segur ens hem deixat alguna cosa, cada un de nosaltres aporta el seu petit granet d’arena duent aquelles coses que sempre s’emporta cada vegada que ens anem d’expedició.

Tot això, evidentment, té  un cost molt elevat motiu pel qual vos presentem el present projecte i confiem que us engresqui com a nosaltres i puguem contar en la vostra ajuda per tal de poder costejar aquesta proposta esportiva. A continuació vos presentem un esbós del que serà el pressupost de l’expedició:

 

   -Cost aproximat per persona.................................................11.500 €

          -Cost total de l’expedició................................11.500 X 6= 69.000 €

Vos agraïm l’atenció que ens heu prestat i confiem poder contar amb la vostra col·laboració.           

 

TELÈFONS DE CONTACTE

 

 

-Toni Pons................................................................... 637 592 793

                                                                       

-Tomeu Rubí............................................................... 617 341  484

 

-Biel Sales.................................................................. 627 854 494

 

-Toni Bestard............................................................ 618  412  216

 

-Llàtzer Méndez......................................................... 609 988 327

 

-Federico Campos..................................................... 649 183  221

 



Degut a la quantitat de material que necessitem per l’ascensió al Broad Peak, i que amb el bitllet d’avió només tenim dret a dur 23 kg cada un de nosaltres, ens veiem obligats a realitzar un enviament aeri d’uns 250 kg de material repartits en 8 bidons de uns 30 kg cada un.

Aquest fet fa que ens hàgim de gastar un 2000€ per fer l’enviament. També ens gastarem aproximadament la mateixa xifra per tornar a casa aquest material, “ja pensarem si el tornem tot...”

Els bidons contenen tendes d’alçada, sacs de dormir, granotes de ploma, grampons, piolets, corda, fogons, en definitiva tota una sèrie d’utensilis que necessitem per ubicar tota la infrastructura als campaments d’alçada, sense la qual l’ascensió al Broad seria impossible.

Aquesta tasca ens ha creat certs nervis. Enviem tot el necessari, arribarà tot correctament, ens perdran algun dels bidons, havíem d’haver  enviat menys coses d’aquí i comprar-ne més allà, arribarà abans que nosaltres, ens registraran els bidons allà hi els retindran perquè alguna cosa no la podíem enviar “hi hem posat menjar no perible”...

Tenim previst que entre dilluns i dimarts de la setmana que ve el material arribi a Barcelona, des d’on  serà enviat a Pakistan i si tot va be allà arribarà sobre el 5 de juny, 5/7 dies abans d’arribar nosaltres. Al final nosaltres sortim de Mallorca el 10 de juny no el 7.

Tot això ens anima ja que veiem que tot es posa en marxa, aquesta vegada de veritat i ja era hora, be ja seguirem contant-vos les nostres experiències en aquesta aventura.

<Salida>